W stołówce szkolnej przy Publicznej Szkole Podstawowej im. Polskich Noblistów w Walimiu przekazujemy informację o produktach powodujących alergię lub reakcję nietolerancji, na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE) Nr 1169 z dnia 25 października 2011.

ALERGENY – OPIS :

  1. Produkt zawiera gluten: A – pszenny, B – żytni, C – jęczmienny, D – owsiany, E – orkiszowy,
  2. Produkt zawiera skorupiaki.
  3. Produkt zawiera jaja.
  4. Produkt zawiera ryby.
  5. Produkt zawiera orzeszki ziemne.
  6. Produkt zawiera soję.
  7. Produkt zawiera mleko.
  8. Produkt zawiera orzechy: A – migdały, B – laskowe, C – włoskie, D – nerkowca, E – pekan, F – brazylijskie, G – pistacjowe, H – makadamia, I – queensland.
  9. Produkt zawiera seler.
  10. Produkt zawiera gorczycę.
  11. Produkt zawiera ziarna sezamu.
  12. Produkt zawiera dwutlenek siarki.
  13. Produkt zawiera łubin.
  14. Produkt zawiera mieczaki.

W bieżącym roku szkolnym  kontynuujemy akcje:

 „Szklanka mleka”

DSC01299

 (Będzie ona trwać od października do maja.)

Uczniowie szkoły podstawowej kl. 0 – VI otrzymują mleko nieodpłatnie 3 razy w tygodniu. Uczniowie gimnazjum mają możliwość zakupu mleka smakowego w cenie 0,72 zł  za kartonik oraz mleka białego w cenie 0,55 zł za kartonik. Zapisy i wpłaty codziennie w stołówce szkolnej na długiej przerwie o godzinie 10.00.

 

 

 

 

„OWOCE W SZKOLE” 

DSC01297

 

Uczniowie klas 0 – III otrzymują 2 razy w tygodniu porcje owoców, warzyw lub soczków owocowo- warzywnych   bezpłatnie.

 

 

 

 

 

 Regulamin stołówki szkolnej

Publicznej Szkoły Podstawowej im. Polskich Noblistów

1. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów i pracowników szkoły.

 2. Z posiłków korzystamy wyłącznie w jadalni.

 3. Obiady wydawane są od godziny 11:30- 13:45.

 4. Uczniowie korzystający z posiłków zobowiązani są do pozostawiania kurtek, tornistrów przed jadalnią.

 5. W trakcie obiadu, na jadalni mogą przebywać tylko te osoby, które korzystają z posiłku.

 6. Podczas posiłku na jadalni zachowujemy  się kulturalnie, spożywamy posiłek spokojnie i bez pośpiechu; nie biegamy i nie prowadzimy głośnych rozmów

 7. W trakcie spożywania posiłków przestrzegamy zasad bezpieczeństwa.

 8. Po zjedzeniu posiłku odnosimy naczynia do okienka pozostawiając po sobie porządek i opuszczamy jadalnię.

 9. Respektujemy polecenia dyżurującego nauczyciela i zgłaszamy do niego wszelkie uwagi.

10. W przypadku choroby dziecka, należy powiadomić sekretariat  w pierwszym dniu jego nieobecności. Odliczenie przysługuje od następnego dnia. Za obiady nie odwołane i nie zjedzone rodzic zobowiązany jest zapłacić.

11. W przypadku nie korzystania z obiadów z powodu wyjazdu zorganizowanego (np. wycieczka), wychowawca klasy zgłasza nieobecność grupy w sekretariacie szkoły, nie później niż 1 dzień przed planowaną nieobecnością.

12. Za niewykorzystany posiłek zgłoszony w sekretariacie przysługuje odliczenie przy kolejnej wpłacie.

13. Należność za obiady wpłacamy do 5 dnia każdego miesiąca.